Angelica gästbloggar om utmattningssyndrom

Har fått äran att ha ännu en gästbloggare hos mig, denna gången är det fina @Icaibloggen som skriver om utmattningssyndrom. Här kommer det.

Vill börja med att skriva att jag är tacksam som får chansen att gästblogga! Det är i sådana här inlägg man kan lyfta väldigt viktiga ämnen!

Denna gången tar jag chansen att lyfta Utmattningssyndrom, eller helt enkelt hur det kan vara att bli utmattad, jag kommer skriva endast det jag själv upplevt och lite vad man kan göra åt det.

Jag har sen jag var barn lidit utav psykisk ohälsa. Men för några år sen blev det värre, jag hade arbetat på olika ställen, hade privata problem så all stress tillsammans gjorde att en händelse räckte för att peta över mig till att bli utmattad.

Jag minns den natten när utmattningen kom ifatt mig, jag låg och sov, för att sen helt plötsligt vakna av att jag skriker och gråter i full panik, jag ser mig själv från sidan och det gör ont i mig att se mig själv lida. Dagen efter klarade jag inte av något själv, utan min sambo fick fixa med telefonsamtal med mera, för att jag skulle få snabb hjälp. Sen dess har jag varit sjukskriven. Det är en liten del av min historia.

Utmattningssyndrom betyder inte att det måste vara så att man arbetar för att gå in i väggen. Utan det kan vara privat stress och alla möjliga orsaker som gör att man går in i väggen.

Symtomen jag hade på detta var låg stresstolerans, känslig för ljud, ljus och vissa lukter, minnesstörningar (jag kan ju inte veta till 100% att situationen när jag gick in i väggen var som den var, men det är så jag minns det).

Andra symtom jag upplevde är en enorm trötthet, svårt att sova (mer än vanligt), blev lättare förkyld, depressionen och ångesten blev värre och min IBS började spåra.

Känner någon av er igen sig kring dessa symtom, så finns det hjälpa att få. Man kan höra av sig till en vanlig vårdcentral, som om det behövs skickar remiss vidare. Jag själv var redan patient på psykiatrin. Där kan du få stöttande samtal med kurator eller psykolog, man kan få hjälp med övningar på hur man slappnar av, ja en typ av mindfulness. Beroende på om utmattningen gjort att man fått fler "sjukdomar" så finns ju medicin, men jag tror man ska testa allt annat först och främst om man endast gått in i väggen.

Kika kärna in på min blogg, som handlar om psykisk ohälsa. @Icaibloggen

Kämpa på, trots att man varit inne i väggen, så är livet inte slut, vi ska slå psykisk ohälsa rakt i ansiktet!!

Glöm inte trycka på hjärtat nedanför om ni gillar inlägget

Gillar

Kommentarer

AngelicaElversson
AngelicaElversson,
Tack för att jag fick dela med mig!! 😊 <3
nouw.com/angelicaelversson
shinelikeapearl
shinelikeapearl,
Tack för att du delade med dig 🙂❤️
nouw.com/shinelikeapearl