Dumlesemlor

Till degen:
25 g jäst
2,5 dl mjölk
6 - 7 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk nystötta kardemummakärnor
75 g rumstempererat smör
+ 1 ägg att pensla med

Till dumlefluffet:
3 dl vispgrädde
220 g dumle

Till fyllningen:
200 g finriven mandelmassa
5 - 7 msk mjölk eller grädde efter önskad konsistens

+ florsocker till topping

Såhär gör du:
1. Gör först dumlefluffet. Dela dumlen i mindre bitar. Värm grädden (får inte koka). Ta bort från plattan, ha ner dumlen och rör till de löst sig. Värm ev lite lätt om de behövs. Ställ sen kallt minst 5 timmar.
2. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till ca 37 grader. Häll över jästen och rör tills den löst sig.
3. Tillsätt resterande ingredienser (ta inte allt mjöl direkt) och arbeta ihop till en deg, ska bli lätt kladdig. Kör sen ca 5 min i maskin. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
4. Baka ut degen till bollar, jag gjorde 15 lite större. Låt jäsa övertäcka 40 min till.
5. Under tiden kan du göra fyllningen genom att blanda mandelmassa med vätskan till en smet. Samt vispa upp dumlefluffet. Starta ugnen på 225 grader.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda sen bullarna mitt i ugnen i ca 8 - 10 min. Ska bli gyllenbruna. Låt kallna.
7. Skär eller klipp av toppen på bullen och gör plats till fyllningen. Lägg en klick i varje, spritsa på dumlen och lägg på locket. Pudra med florsocker innan servering.

Glöm inte trycka på hjärtat nedanför om ni gillar inlägget

Gillar