Finsk blåbärspaj
Till degen:
¾ paket jäst (37,5 g)
3 dl mjölk
1,5 dl strösocker
2 krm salt
2 ägg
12 dl vetemjöl
175 g rumstempererat smör
Fyllningen:
1 liter blåbär (färska eller frysta)
2 msk potatismjöl
1 ägg
2 dl strösocker
+ ägg till pensling och pärlsocker
Såhär gör du:
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt mjöl, socker, salt och ägg och rör ihop. Ha sen i smöret lite åt gången. Rör till en jämn deg. Låt jäsa under bakhandduk ca 1 timma.
2. Blanda allt till fyllningen utom ägget och rör tills blåbären är helt täckta av resten. Ha sen i ägget och rör ordentligt.
3. Starta ugnen på 225 grader. Ta 2/3 av degen och kavla ut till en rektangel. Lägg i en långpanna (min var ca 35*25 men hade varit bättre med något större) med bakplåtspapper. Häll i fyllningen. Kavla ut resten av degen och gör remsor och lägg ovanpå. Vik även över kanterna. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 - 35 minuter. Låt kallna. Servera gärna med vaniljvisp.


Glöm inte trycka på hjärtat nedanför om ni gillar inlägget ♥
Har du plockat blåbären själv?