Finsk blåbärspaj

Till degen:
¾ paket jäst (37,5 g)
3 dl mjölk
1,5 dl strösocker
2 krm salt
2 ägg
12 dl vetemjöl
175 g rumstempererat smör

Fyllningen:
1 liter blåbär (färska eller frysta)
2 msk potatismjöl
1 ägg
2 dl strösocker

+ ägg till pensling och pärlsocker

Såhär gör du:
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt mjöl, socker, salt och ägg och rör ihop. Ha sen i smöret lite åt gången. Rör till en jämn deg. Låt jäsa under bakhandduk ca 1 timma.
2. Blanda allt till fyllningen utom ägget och rör tills blåbären är helt täckta av resten. Ha sen i ägget och rör ordentligt.
3. Starta ugnen på 225 grader. Ta 2/3 av degen och kavla ut till en rektangel. Lägg i en långpanna (min var ca 35*25 men hade varit bättre med något större) med bakplåtspapper. Häll i fyllningen. Kavla ut resten av degen och gör remsor och lägg ovanpå. Vik även över kanterna. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 - 35 minuter. Låt kallna. Servera gärna med vaniljvisp.

Glöm inte trycka på hjärtat nedanför om ni gillar inlägget

Gillar

Kommentarer

feliziaaspenfjalll
feliziaaspenfjalll,
Åhh vad jag gillar när du lägger ut när du bakar olika bakverk 😍🧁🥧
nouw.com/feliziaaspenfjalll
shinelikeapearl
shinelikeapearl,
Hehe åh 🥰🥰
nouw.com/shinelikeapearl
Sandra Jönsson,
Din blåbärspaj ser helt galet god ut. Är det mera bulldeg än smördeg? Jag tycker pajskalet är jättefint. Snyggt jobbat!

Har du plockat blåbären själv?
sandrajonsson.se/
shinelikeapearl
shinelikeapearl,
Japp bulldeg i denna, tusen tack 🥰 Bonuspappa som plockat.
nouw.com/shinelikeapearl
Sandra Jönsson
IP: 82.99.3.229