Mandeltårta

Till bottnarna:
160 g mandelmjöl
5 st äggvitor
2 dl strösocker

Till fyllning och toppingen:
5 st äggulor
1 dl grädde
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
175 g smör eller margarin

+ 50 g rostade mandelflarn till topping

Såhär gör du:
1. Gör först smörkrämen genom att vispa ihop äggulor, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Sätt på medelvärme och låd sjuda under konstant omrörning tills den tjocknat. Låt svalna lite och ha i smöret i mindre bitar. Rör om tills de smält helt. Ställ sen kallt.
2. Vispa upp äggvitorna till ett hårt, vitt skum. Tillsätt strösocker och vispa till en glansig smet. Vänd ner mandelmjölet.
3. Ta fram två st plåtar och lägg bakplåtspapper på. Rita en cirkel på varje, jag använde botten till en springform på 20 cm för att mäta. Lägg hälften av smeten på ena och resterande på hälften. Bred ut inom cirkeln. Grädda en och en mitt i ugnen i 175 grader i 20 - 22 minuter. Vänd upp på nytt papper direkt när de kommer ur ugnen och dra av pappret från botten. Låt kallna.
4. Häll halva fyllningen på första botten, lägg sen över nästa. Bred ut resterande fyllning och toppa med mandelflarn. Ställ kallt.

Glöm inte trycka på hjärtat nedanför om ni gillar inlägget

Gillar

Kommentarer