Päronpaj

Till pajskalet:
125 g kallt smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten

Till fyllningen:
4 päron (ca 500 g oskalade)
1,5 dl strösocker
1 dl vatten
1 tsk kanel

Till toppingen:
3 st päron

Såhär gör du:
1. Gör fyllningen genom att koka upp socker och vatten, låt puttra några minuter. Skala och kärna ur päronen. Skär i bitar. Lägg i sockervattnet tillsammans med kanelen och koka 15 - 20 minuter till päron blivit mjuka. Låt svalna något. Mixa till en slät puré.
2. Klä en springform på ca 20 cm med bakplåtspapper.
3. Nyp ihop smör, mjöl och socker till degen. Ha sist i vattnet och rör ihop till en deg. Tryck ut i springformen så den får en liten kant. Ställ kallt 30 minuter.
4. Starta ugnen på 200 grader. Ta ut pajskalet ur kylen, nagga botten och förgrädda ca 10 minuter mitt i ugnen.
5. Häll fyllningen i pajskalet. Skär päronen till toppingen i tunna skivor och pilla bort eventuella kärnor. Lägg ovanpå fyllningen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Ställ kallt till servering.

Glöm inte trycka på hjärtat nedanför om ni gillar inlägget

Gillar

Kommentarer

Sandra Jönsson,

Din päronpaj ser galet god ut. Mums! Du har också gjort den jätte-jättefin. Har själv inte ätit päronpaj på decennier, en matskatt jag glömt bort.

sandrajonsson.se/
corkystyle
corkystyle,

Denna ser så god ut. Det måste jag testa någon gång när jag ska baka.

nouw.com/corkystyle