Piroger med färs och färskost
Till degen:
200 g smör eller margarin
50 g jäst
5 dl mjölk
1 tsk socker
1,5 tsk salt
14 dl vetemjöl
Till fyllningen:
500 g köttfärs
5 msk het chilisås (kan bytas ut mot tomatpuré)
1 gul lök
1 dl vatten
1 msk maizena
Kryddor
200 g fetaost
Ägg till pensling
Såhär gör du:
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt. Häll en del över jästen och rör tills den löst upp sig, häll sen över resten.
2. Tillsätt resterande ingredienser, spara dock lite mjöl till utbakningen. Rör till en deg, låt jäsa ca 50 min.
3. Gör under tiden fyllningen. Hacka löken och stek upp med köttfärsen. Krydda efter smak och tillsätt även chilisåsen/tomatpurén. Blanda vattnet med maizenan och häll över köttfärsen och låt sen puttra tills vätskan är borta. Låt svalna och blanda sen ihop med fetaosten.
4. Baka ut degen. Dela i två delar (jag gjorde ca 30 mindre piroger), kavla ut till cirklar, lägg en klick fyllning i varje, vik dubbelt och gaffla kanten.
5. Pensla med ägg och grädda sen mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 min.


Glöm inte trycka på hjärtat nedanför om ni gillar inlägget ♥
Gillar
Kommentarer











