Saffransbutterkaka

Det här behöver du:
75 g smör
2,5 dl mjölk
7 - 8 dl vetemjöl
25 g jäst
1 ägg
0,75 dl ljus sirap
1 g saffran

+ Ägg till pensling
Pärlsocker

Fyllningen:
150 g smör
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
100 - 150 g mandelmassa beroende på hur mycket du gillar

+ 1 dl florsocker och en skvätt vatten till toppingen

Såhär gör du:
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och saffranen, när det är fingervarmt är det klart. Häll hälften över jästen och rör tills den löst sig, häll sen över resten av degvätskan.
2. Tillsätt ägg, sirap och mjöl. Rör till en deg, ska vara lätt kladdig. Jag kör den i maskinen ca 5 min. Låt jäsa under bakhandduk ungefär en timma.
3. Gör under tiden fyllningen genom att blanda ihop allting utan mandelmassan till en jämn smet.
4. Ta ut på bakbordet och kavla ut till en rektangel. Bred på fyllningen och riv över mandelmassan. Rulla ihop till en korv och skär i bullar.
5. Smörj en springform på ca 24 cm. Lägg ut bullarna med lite mellanrum. Låt jäsa 30 min under bakhandduk.
6. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla kakan och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 - 25 min. Låt svalna.
7. Blanda florsocker med en skvätt vatten. Spritsa eller häll på ovanpå kakan med en sked.

Glöm inte trycka på hjärtat nedanför om ni gillar inlägget

Gillar

Kommentarer