Sommarsemla

Till bullarna:
25 g jäst
2,5 dl mjölk
75 smör eller margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma (om man vill)

Till fyllningen:
5 dl vispgrädde
Sylt
Jordgubbar
Florsocker

Sen behöver du ett ägg till pensling och florsocker att garnera med.

Såhär gör du:
1. Vispa grädden. Ställ kallt.
2. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt och häll sen över jästen och rör om till jästen löst sig.
3. Rör ner resten av ingredienserna och arbeta degen smidig. Låt jäsa 30 min under bakduk.
4. Gör under tiden i ordning jordgubbarna. Skölj och skär i skivor.
5. Ta fram degen och dela den i bitar, ska bli ca 12 st. Rulla till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30 min.
6. Pensla bullarna med ägg och grädda i nedre delen av ugnen (inte längst ner) i 225 grader i ca 10 - 13 min (man ser och känner när de är klara). Låt svalna under en bakduk.
7. Dela bullarna och klipp till locken om du vill. Bred ett lager sylt på botten, spritsa eller klicka på grädden och toppa med jordgubbarna. Lägg på locket och pudra med florsocker.

Glöm inte trycka på hjärtat nedanför om ni gillar inlägget

Gillar

Kommentarer