Sticky buns

Till degen:
150 g smör
5 dl mjölk
14 - 16 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g jäst
1 ägg
1,5 dl vit sirap (ljus funkar med, eller strösocker)

Fyllningen:
150 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
5 tsk kanel
2 tsk maizena

1 ägg till pensling innan ugnen
0,5 dl strösocker och 1 dl vatten till pensling efter ugnen

Toppingen:
150 g rumstempererat smör
200 g rumstempererad naturell färskost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver

Såhär gör du:
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, när det är fingervarmt är det klart. Häll hälften över jästen och rör tills den löst sig, häll sen över resten av degvätskan.
2. Tillsätt ägg, sirap, bakpulver och mjöl. Rör till en deg, ska vara lätt kladdig. Låt jäsa under bakhandduk eller plastfolie i ungefär en och en halv timma.
3. Under tiden kan du vispa ihop fyllningen. Häll alla ingredienser i en skål och vispa ihop.
4. Ta fram degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla till rektanglar. Bred ut fyllningen jämnt fördelat. Rulla ihop och skär till bullar. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och lägg i bullarna där jämt fördelat med lite mellanrum. Låt jäsa 30 min under bakhandduk. Starta ugnen på 200 grader.
5. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 22 - 25 minuter. Om de reser sig för mycket i början kan du öppna och trycka ner dom med valfritt redskap. Blanda under tiden också vatten och socker till sockret löst sig. Pensla på direkt när bullarna kommer ut ur ugnen. Låt bli lite ljumna.
6. Gör under tiden toppingen genom att vispa ihop allting till en slät kräm. Bred ut över bullarna och stå en stund så de kan smälta lite lätt innan du äter den.

Glöm inte trycka på hjärtat nedanför om ni gillar inlägget

Gillar