Vaniljbullar med mandelmassa
Det här behöver du:
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
14 - 16 dl vetemjöl
50 g jäst
1 ägg
1,5 dl ljus sirap
Fyllningen:
200 g smör
2 msk vaniljsocker
200 g mandelmassa
Ägg & pärlsocker till topping
Såhär gör du:
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, när det är fingervarmt är det klart. Häll hälften över jästen och rör tills den löst sig, häll sen över resten av degvätskan.
2. Tillsätt ägg, sirap och mjöl. Rör till en deg, ska vara lätt kladdig. Låt jäsa under bakhandduk ungefär en timma.
3. Under tiden kan du göra fyllningen genom att riva mandelmassan och blanda ihop med smöret och vaniljsockret.
4. Ta fram degen på mjölat bakbord och dela i tre. Kavla till rektanglar. Bred på fyllningen. Rulla ihop och skär till bullar någon cm tjocka, blir runt 40. Lägg på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa 30 minuter till under bakhandduk. Starta ugnen på 225 grader (200 vid varmluft.)
5. Pensla med ägg och strö på pärlsocker, grädda mitt i ugnen 8 - 10 min, ska bli gyllenbruna.


Glöm inte trycka på hjärtat nedanför om ni gillar inlägget ♥
Gillar
Kommentarer


