Vörtbröd

Det här behöver du:
25 g jäst
25 g smör
33 cl julmust
1 dl naturell kvarg
0,5 dl mörk sirap
75 g vörtmix
2 tsk salt
5 dl rågsikt
5 - 6 dl vetemjöl

Såhär gör du:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret och tillsätt julmusten. Värm till ca 37 grader (fingervarmt). Häll över jästen och rör tills den löst sig.
3. Blanda ner kvargen, vörtmixen, sirap och salt.
4. Tillsätt sen rågsikten och nästan allt vetemjöl, ta lite åt gången. Ska bli lätt kladdig. Kör i maskin några minuter. Låt jäsa övertäckt i ca 50 minuter.
5. Lägg bakplåtspapper i två avlånga brödformar. Ta fram och dela degen på två och lägg som två korvar i varje form och platta till. Låt jäsa övertäcka 30 minuter.
6. Starta ugnen på 200 grader. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Glöm inte trycka på hjärtat nedanför om ni gillar inlägget

Gillar